Staket
Vilket virke är bäst för staket?
När det är dags att bygga ditt första steg så är bland de första stegen att välja vilken typ av virke du ska använda till ditt staket. Vilken typ av virke du bör välja är lite beroende på budget och preferenser men nedan går vi igenom de vanligaste typerna av virke för staket och vad du bör tänka på.
För att kunna fatta rätt beslut för dina staket behöver vi först titta närmare på vilka typer av trä det finns på marknaden och vad som är bra att veta om varje sort.
Impregnerat virke eller ej?
Oftast är trä för utomhus impregnerat. Fördelen med att ha impregnerat trä är att det skyddar träet mot röta och mögel och impregneringen kan dessutom förhindra att insekter och andra skadedjur angriper träet.
När man impregnerar träet behandlas det med träskyddsmedel vilket ofta pressas in i träet med tryck eller vakuum. Om man inte vill köpa impregnerade virket kan man köpa träskyddsmedel som man sedan kan behandla det obehandlade virket med. Dock kommer det aldrig tränga lika djupt i virket som den industriella impregneringen.
Man skall dock vara medveten att träskyddsmedel innehåller olika kemikalier vilket innebär att det finns viss risk med impregnerat virke. Kemikalieinspektionen godkänner vilka träskyddsmedel som är ok att använda men om man exempelvis ska bygga en odlingslåda eller sandlåda åt barnen rekommenderas de att ej att använda impregnerat virke. Man kan också titta på värmebehandlad furu som i regel inte innehåller kemikalier men håller endast 10-15 år istället för 20-25 år-
Klassificering av virket
Allt virke är klassificerat i fyra olika klasser: NTR / M,A,AB,B och finns till för att hjälpa en välja rätt virke givet hur utsatt konstruktionen är för röta.
Virke märkt NTR/A
Denna märkning är för virke i kontakt med mark eller sötvatten och där det kan vara svårt att byta ut eller inspektera virket.
Virke märkt NTR/AB
Detta är den vanligaste märkningen i byggvaruhusen och används oftast för staket, spaljeer och trall.
Virke märkt NTR/B
B används främst för färdiga träkonstruktioner, exempelvis dörrar, fönster och andra snickerier.
Virke märkt NTR/M
Det virke som är märkt med ett M är virke avsett för konstruktioner i marina miljöer (havsvatten). I dagsläget finns inga träskyddsmedel godkända för denna klass i Sverige.
Om det är trä du bygger med rekommenderar vi att läsa mer om träskyddsklasser här.
Gran (Furu)
Det vanligaste virket för staket är furu som är gjort av gran. Gran är ett prisvärt och användarvänligt träslag som passar utmärkt för olika typer av staket eller plank. Dess karaktär som barrträ gör det idealiskt för vertikala brädor. Dock är en nackdel med barrträ att det kan vara känsligt för märken från stötar eller förvrängning, särskilt i områden med kraftiga vindar. Även om gran är mer ekonomiskt än andra träslag, har det en begränsad livslängd på cirka 10 till 15 år om man inte köper tryckimpregnerat för då kan det hålla upp till 10 år till. Visuellt sett har granträ en gul eller vit ton. Till skillnad från mörkare träslag som röd ceder är gran lätt att måla över med endast ett färglager. När det kommer till underhåll är inte gran naturligt vattenresistent som vissa andra träslag, inklusive redwood. Därför är det viktigt att behandla ditt staket alternativt köpa tryckimpregnerat trä.
Ek
Ek är känt för sin exceptionella hållbarhet. Oftast kan ett obehandlat ekstaket hålla längre än ett staket av tryckimpregnerad tall. Ett staket byggt i ek kan hålla upp till 20 år och ek finns i ett brett utbud av färger och naturligt vackra ådringsmönster.
Det finns ingen anledning till att inte använda ek. Det som talar emot eken är oftast tillgängligheten och kostnaden då den är dyrare än exempelvis furu eller tryckimpregnerad furu. Ifall man väljer ek bör man se till att behandla den med träolja för att säkerställa att den håller längre.
Lärk
Är ett tåligt virke med naturlig motståndskraft mot röta och som passar för staket eller trall. Det som utmärker lärk är att den har minimal fuktupptagning och god hållfasthet. Den höga densiteten i lärken gör att man får en hård yta men det gör också att träet är mer sprött. Många anser att läraren har ett alldeles för gott rykte och att det inte är så underhållsfritt som många nämner. Den brukar också vara lite mer besvärlig att jobba med än exempelvis gran.
Andra faktorer att ta i beaktning
Även om du bestämt dig att använda trä för ditt nya staket är det värt att komma ihåg att det finns andra material som PVC eller komposit som kan ge dig ett lika vackert staket utan mycket av underhållet eller besväret som kan komma det trästaket.
Tänk också på att ditt staket inte får överskrida en viss höjd, annars krävs bygglov. Du kan läsa mer om hur högt staket får vara utan bygglov i vår guide.
FAQ
Vilket virke rekommenderar ni?
Detta är väldigt svårt att svara på då det är kundens budget och preferenser som styr. Men vill man ha ett prisvärt staket bör man titta på tryckimpregnerat furu. Det är prisvärt och har lång hållfasthet.
Skillnaden mellan furu och ek för staket?
Det finns flera skillnader när det kommer till att bygga staket men det många fokuserar på är att furun är billigare än eken och behöver oftast mer behandling för att hålla lika väl som eken.
Vilken märkning bör det vara på mitt virke?
För staket bör du säkerställa att virket är märkt med NTR/AB.
Det har aldrig varit enklare att
få ett nytt staket byggt.
Få en kostnadsfri offertKvalitet och hållbarhet
Konkurrenskraftiga priser med material av hög kvalitet.
Transparent prissättning
Inga konstiga tilläggsavgifter.
Noga utvalda företag
Vi granskar samtliga byggbolag vi jobbar med - ekonomi, ägarstruktur och tidigare arbeten.