Staket

Allt du behöver veta om max höjd för staket utan bygglov

Planerar du att bygga staket? Läs vår guide om regler för maxhöjd utan bygglov i Sverige och undvik vanliga fallgropar. Få insikter om kommunala bestämmelser, säkerhet, och estetik för ditt projekt.

Allt du behöver veta om max höjd för staket utan bygglov
Det har aldrig varit smidigare att
bygga staket
Få en kostnadsfri offert
Kvalitet och hållbarhet 
Transparent prissättning
Noga utvalda företag

När det gäller att bygga ett staket runt din fastighet, är en av de mest ställda frågorna: "Vilken är max höjd för staket utan att behöva ansöka om bygglov?" I den här artikeln kommer vi att utforska just detta ämne och ge dig all information du behöver för att planera ditt projekt inom reglerna.

Förstå bestämmelser

Innan du börjar planera ditt staket, är det viktigt att förstå de regler och normer som gäller i din kommun. I Sverige varierar dessa bestämmelser beroende på var du bor. Generellt sett kan man bygga ett staket upp till en viss höjd utan bygglov, men denna höjd kan variera. Oftast behöver man ej bygglov för ett konventionellt staket som inte överskrider 1,1 meter i höjd och har en traditionell design behöver vanligtvis inte bygglov. För att klassas som bygglovsbefriat bör staketet vara en öppen struktur där luftutrymmet mellan spjälorna är minst lika stort som spjälornas bredd, vilket innebär att minst 50 procent av konstruktionen består av luft.

För att säkerställa trafiksäkerheten vid infarter och korsningar, bör staketets höjd inte överstiga 80 centimeter. Det är kritiskt att upprätthålla god sikt vid dessa punkter för att inte negativt påverka trafiksäkerheten.

Det rekommenderas att placera staketet minst 20 centimeter från fastighetsgränsen, och helst 50 centimeter bort. Detta ger utrymme för att gå runt staketet för underhållsändamål samtidigt som du befinner dig inom dina egna tomtgränser. Om du vill läsa hur du bäst tar hand om ditt staket har vi satt ihop en guide här.

Kom ihåg att det är olika regler i olika kommuner och det är alltid bra att dubbelkolla dessa regler i just din kommun innan du sätter igång. Ta kontakt med byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten ligger för att få svar på om just det du vill bygga kräver bygglov.

Varför finns dessa regler?

Syftet med reglerna kring stakethöjd är att upprätthålla en balans mellan privatliv och estetik, samt att säkerställa att staket inte skapar säkerhetsrisker eller hinder i synfältshöjd. Högre staket kan kräva bygglov för att säkerställa att de inte negativt påverkar omgivningen eller grannarnas egenskaper.

Mätning av stakethöjd

För att mäta höjden av ditt staket, bör du mäta från marknivå till staketets högsta punkt. Det är viktigt att notera att vissa kommuner kan inkludera eventuella dekorativa element i denna mätning, såsom stakettoppar.

När behövs bygglov för staket?

Det finns specifika regler kring när bygglov krävs för olika typer av inhägnader som plank och murar, men det finns undantag. Ett plank definieras vanligen som en inhägnad som är högre än ett vanligt staket (110cm). Flera faktorer spelar in i bedömningen av om en konstruktion klassas som ett staket, plank eller mur, däribland dess storlek, utförande, utformning, läge, syfte, visuellt intryck och påverkan på omgivningen.

Murar är alltid bygglovspliktiga, oavsett om de står fristående eller fungerar som stödmurar med en jordfylld sida.

Att bygga ett staket är ett utmärkt sätt att öka både privatliv och säkerhet runt din fastighet. Genom att förstå och följa de regler som gäller för max höjd för staket utan bygglov, kan du säkerställa att ditt staket projekt blir framgångsrikt. Kom ihåg kontakta din kommun.

Det har aldrig varit enklare att
få ett nytt staket byggt.

Få en kostnadsfri offert

Kvalitet och hållbarhet 

Konkurrenskraftiga priser med material av hög kvalitet.

Transparent prissättning

Inga konstiga tilläggsavgifter. 

Noga utvalda företag

Vi granskar samtliga byggbolag vi jobbar med - ekonomi, ägarstruktur och tidigare arbeten. 

Nyhetsbrev

Få tips och inspiration direkt till din inkorg - inget spam!