Staket

Hur mycket kostar det att bygga ett staket? Den ultimata guiden.

Att installera ett staket runt en typisk trådgård i Sverige innebär vanligtvis en kostnad på mellan 19 500 och 65 000 SEK. Priset varierar betydligt och påverkas av flera faktorer.

Hur mycket kostar det att bygga ett staket? Den ultimata guiden.
Det har aldrig varit smidigare att
bygga staket
Få en kostnadsfri offert
Kvalitet och hållbarhet 
Transparent prissättning
Noga utvalda företag

Större trädgårdar, användning av olika material, önskan om ett högre staket eller en ojämn tomt kan driva upp kostnaden och leda till summor så höga som 150 000 SEK. Å andra sidan kan val av billigare material och färre meter av staket göra ditt projekt billigare.

Vill du veta hur mycket det kostar att bygga ett staket? I den här artikeln får du veta allt du behöver veta om kostnader, material och montering av staket.

I denna prisguide för staket kommer vi titta på: 

  • Kostnadsestimering efter storlek
  • Andra faktorer som påverkar kostnaden
  • Material
  • Stil
  • Höjd
  • Grindar
  • Terränglutning
  • Tillstånd
  • Extra tjänster
  • Borttagning av existerande staket
  • Målning/färgning
  • Trädborttagning
  • Kostnad för att bygga ett staket själv
  • Utrustning som behövs
  • Materialkostnad
  • Hur man bygger ett staket själv i 10 steg
  • Vanliga frågor om hur mycket ett staket kostar

Storleken är den viktigaste faktorn som påverkar kostnaden för ett staket. Ju större område du behöver inhägna, desto mer material och arbetstimmar krävs, vilket leder till en högre kostnad.

Du kan uppskatta priset för ditt specifika staket genom att använda den nationella genomsnittskostnaden per meter som är cirka 600 kronor. Eftersom det finns så många olika material för ditt staket kostar allt från 150 kronor per meter upp till 800 kronor per meter. 

Det blir väldigt tydligt att den totala kostnaden stiger i relation med antalet meter staket man behöver montera.  Det är viktigt att notera att dessa uppskattningar baseras på en genomsnittskostnad och att de faktiska kostnaderna kan variera beroende på materialval, tomt och andra individuella preferenser. 

Andra faktorer som påverkar kostnaden av att bygga staket

Även om storleken på ett staket är den största delen av priset finns det flera andra faktorer som kan påverka din kostnad. 

Material

Varje material kommer komma med sin egna kostnad. Det dyraste alternativet kan kosta cirka 3500 per sektion för kompositstaket till billigare furustaket som kostar cirka 250 kronor per sektion. Varje staketmaterial har sitt eget prisintervall. Om du exempelvis skulle köpa 50 meter impregnerat trä till ditt staket inklusive samtliga delar skulle det kosta 22 000-35 000.

Att välja vilket material du vill ha för ditt staket är det första steget för att räkna ut en noggrann budget för ditt projekt.

Stil

Det finns många olika stilar på staket. Det finns allt ifrån traditionella trästaket med spjälor, staket i PVC som ser ut som klassiska trästaket, till staket i metall och kompositmaterial. Sedan är det inte endast materialvalet som påverkar stilen av staket. Staketet kan också kan också vara vertikalt eller horisontellt för att få till olika stilar. 

Höjd

Standardhöjden för baksidan är vanligtvis 100 till 110 cm, men det finns andra alternativ när det gäller höjd. Grundregeln är att ju högre staket du behöver desto mer material kommer gå åt för att bygga staketet och desto dyrare kommer kostnaden för att bygga staket.

Grindar

Grindar kostar mer att installera än det vanliga staket så du behöver ta med den extra kostnaden om du vill ha en grind (vilket du förmodligen vill ha för tillgänglighet). Platsen för ditt staket och vilken typ av grind du behöver kommer att påverka hur mycket du kommer att betala för att få den installerad. En automatisk grind i aluminium för uppfarten kommer till exempel att kosta mycket mer än en enkel trägrind.

Att installera en grind kommer vanligtvis att lägga till 1200-15 000 SEK till den totala kostnaden för staket. Spannet är väldigt högt då grindar kan vara väldigt olika och kräva mer eller mindre arbete.

Terränglutning

Om du vill bygga ett staket på en kulle eller på annan ojämn terräng innebär det mer arbete för din byggare. De kan behöva omvärdera marken, vilket kan kosta mellan cirka 9000 och 30 000 sek beroende på hur mycket arbete som behöver göras. Om du själv vill bygga ett staket på en sluttande tomt kan du läsa mer här.

Tillstånd

Oftast behöver du inte tillstånd för att bygga ett staket givet att det är lägre än 1,8 meter vilket de flesta staket är. Men för säkerhets skull kolla reglerna med just din kommun så de inte avviker på något sätt. 

Tilläggstjänster

Följande är frivilliga tjänster som ibland väljs av kunder. Om du skulle vilja ha hjälp med följande när du installerar ditt staket så bör du ha med det i din budget. 

Demolering av existerande staket: Brukar kosta mellan 100-350 kronor per meter.

Bortforsling av skräp från arbetsplatsen: 3500 SEK. 

Målning/färgning: När du har installerat ditt nya staket vill du kanske ändra dess färg med målning eller färgning. Denna tjänst är främst för trästaket, men du kan potentiellt få andra typer av staket målade också.

Målning ingår inte automatiskt i bygget av ett staket, vilket innebär att du måste betala mer om du vill att din entreprenör ska göra det. Hur mycket du betalar beror på kvaliteten och prisnivån på färgen eller färgen du väljer och hur mycket staket som ska målas.Vanligtvis kostar det mellan 3000 - 15 000 SEK. 

Ta bort träd eller buskar: Om du behöver ta bort buskar eller träd som är i vägen för ditt staket kan det kosta allt mellan 3000 -12 500 SEK. 

Kostnaden för att ta bort en buske och kostnaden för att ta bort ett träd varierar beroende på storleken på växten, rotens komplexitet och om det är i en lättillgänglig plats.

Vad kostar det att bygga ett staket själv? 

Om du är en hemägare med någon erfarenhet av renovering eller byggande kanske du själv vill bygga staket. Att bygga ett staket behöver inte vara svårt men det är inte helt enkelt heller. Nedan går vi igenom utrustningen du behöver: 

Arbetshandskar: 150 SEK

Pensel: 89 SEK

Skyddsglasögon: 99 SEK

Handsåg: 229 SEK

Måttband: 79 SEK

Kofot: 329 SEK

Vattenpass: 250 SEK

Jordborr: 2690 SEK

Elborr: 1250

TOTALT: 5165 SEK

Materialkostnad

Precis som för entreprenören som hade installerat ditt staket varierar priset beroende på materialet du använder, mängden av den och om du använder trä, metall, vinyl eller något annat. 

Nedan har vi försökt räkna på det genom att titta på kostnaden hos ett av våra större byggvaruhus. Detta exempel är för 40 meter staket.

Trästaket: 23 x 590 = 14 390 SEK

Grind: 2190 SEK.

Låda med spikar: 120 SEK

Låda med skruvar 419 SEK

Betong: 240 SEK.

Utomhus träolja eller färg: 1890 SEK

Grus: 4000 SEK

TOTAL KOSTNAD FÖR MATERIAL: 24 239 SEK

Hur bygger man ett staket? 10 steg till ditt nya staket.

Steg 1: Mät

Först börjar man med att mäta din tomt eller ytan du vill bygga staket på. Du behöver lista ut hur mycket staket du behöver bygga. Sedan behöver du bestämma exakt hur många stolpar, plank och andra material du behöver köpa.

Steg 2: Markera platsen för grinden

Om du planerar att inkludera en grind (vilket du nästan alltid kommer att göra), hitta var den kommer att vara innan du börjar bygga. Sprutmåla två parallella linjer på marken för att markera var grinden kommer att vara.

Steg 3: Utstakning 

Innan du sätter i stolparna, markera ut den tänkta sträckan med enklare pinnar och ett riktsnöre. Ett avstånd om 1.8 meter mellan stolparna är lagom. Se till att avstånden mellan stolparna är lagom. 

Steg 4: Förankring av staket

Förankring av stolparna är nästa steg. Det kan göra med betongplintar och för detta behöver du gräva ett hål. Hålen ska vara tre gånger så breda som dina stolar och lika djupa som en tredjedel av stolparnas höjd plus cirka 10 cm för gruset. 

Steg 5: Grus

Häll ungefär 10 cm grus eller makadam i botten av gropen du grävt. Ställ ner plinten utmed riktsnöret.

Steg 6: Blanda betong

Följ instruktionerna på den betongblandning du köper för att få betongen redo att hälla.

Steg 7: Montering av stolpar

Placera en stolpe i mitten av varje stolpfot, sittande på toppen av grusbasen. Häll i betong runt stolpen, fyll sedan de sista få tummen av hålet med jord. Vänta på att betongen ska stelna, vilket kan ta flera dagar, innan du går vidare till nästa steg. Använd ett vattenpass mellan plintarna för att säkerställa att det är rakt mellan dem. Du kan använda en rak regel och ett vattenpass.

Steg 8: Bärreglar

Mellan stolparna skruvas liggande bärreglar som staket-ets spjälor ska skruvas i. Använd ett vattenpass för att säkerställa att bärreglarna är raka. Fäst en bärregel i överkant och underkant på varje stolpe. För högre staket kan du också lägga till en bärregel i mitten för ökad stabilitet.

Steg 9: Skruva spjälor 

Se till att mäta och kapa spjälor samt eventuella detaljer. När du sätter spjälorna använd en spjäla som mall för mellanrummet till nästa spjäla. Skruva fast spjälorna med ett skruv i varje bärregel. 

Steg 10: Ytbehandla

Måla eller bestryk. När du är klar med byggandet, applicera träolja, färg eller finish för att skydda träet. Då staket står utomhus året om är det viktigt att ytbehandla det. 

Vanliga frågor om vad det kostar att bygga staket.

Vilket är det billigaste staketet att installera?

Det absolut billigaste staket att installera brukar vara ett enkelt metallstaket.

Är det billigare att bygga sitt eget staket?

Ja, du kommer vanligtvis att spara pengar genom att bygga ditt eget staket jämfört med att anlita en entreprenör för samma projekt. Men tänk på att oavsett vilket sätt du väljer beror den faktiska kostnaden på det material och den stil av staket du väljer - och hur mycket arbete du vill göra själv.

Ökar ett staket värdet på mitt hem? 

Ett vackert staket gör stor skillnad för intrycket man får från gatan. Ett fint och välvårdat staket sätter tonen för egendomen och synliggör också tomtgränserna för potentiella köpare.  

När ska du anlita en entreprenör för att installera ditt staket?

Staket är ett projekt som går att genomföra själv. Så om du är någorlunda händig kan du ge det ett försök. Men vill du spara tid, huvudvärk, säkerställa att det blir rätt och kunna göra annat så kan det vara en god idé att ta hjälp av en byggare för att installera ditt staket. 

Det har aldrig varit enklare att
få ett nytt staket byggt.

Få en kostnadsfri offert

Kvalitet och hållbarhet 

Konkurrenskraftiga priser med material av hög kvalitet.

Transparent prissättning

Inga konstiga tilläggsavgifter. 

Noga utvalda företag

Vi granskar samtliga byggbolag vi jobbar med - ekonomi, ägarstruktur och tidigare arbeten. 

Nyhetsbrev

Få tips och inspiration direkt till din inkorg - inget spam!