Staket

Bygg ditt eget staket på 9 steg. En steg-för-steg guide.

Att sätta upp ett staket kan höja värdet på ditt hem men det kan kräva en betydande mängd tid och arbete, så det är en bra idé att lära sig några av grunderna innan du påbörjar ett staketprojekt. Kom igång här med våra 9 steg för att bygga ett staket.

Bygg ditt eget staket på 9 steg. En steg-för-steg guide.
Det har aldrig varit smidigare att
bygga staket
Få en kostnadsfri offert
Kvalitet och hållbarhet 
Transparent prissättning
Noga utvalda företag

Staket är ofta förbisedda aspekter av ett hem, men de tjänar en mängd olika syften. Från att skydda din trädgård från djur till att lyfta utseendet på hela ditt hem. 

1. Kontrollera tomtgränser och reglerna i din kommun. 

Innan du börjar bygga ditt staket är det viktigt att titta på tomtkartan och få en bättre förståelse för hur din tomt ser ut samt var gränserna går. Det sista vi vill göra är att bygga staket på grannens tomt. Du kan oftast enkelt hitta tomtgränserna hos exempelvis hitta.se

Oftast kräver staket inte bygglov. Så länge de är under 1.8 meter är det fritt fram att bygga ditt staket men det kan vara vettigt att dubbelkolla reglerna i din kommun så att du inte missar något. 

När du kollat reglerna för din kommun samt kontrollerat var din tomtgräns går kan det vara vettigt att prata med grannarna och berätta för dem att du ska bygga ett nytt staket. 

2. Välj stakettyp

Efter att ha gjort förberedelserna är det dags att välja ditt nya staket. Det finns många typer av staket där ute i olika material. Idag kommer staket i allt ifrån tryckimpregnerat trä till PVC, metall och granit. Det går också att bygga staket själv eller välja prefabricerade paneler, det beror lite på vilken stil du vill ha på ditt staket. 

3. Mät och markera layouten

När du valt staket är det dags att ta första steget mot montering av staketet. Följ dessa staket för att säkerställa att det blir rätt. 

Mät hela staketlinjen. 

Mät hela staket linjen inklusive grindar. Ett mäthjul kan vara till hjälp för omfattande layouter. Du kan antingen använda sprayfärg eller krita. Man kan också välja att staka ut staket. Då kan du markera ut den planerade sträckan med träpinnar och riktsnöre. Detta gör också att du enkelt kan upptäcka eventuella ojämnheter i marken. Riktlinjen är att hålla ett avstånd om 1.8 meter mellan stolparna samt markera ut var grinden ska stå. 

Bestäm hur många paneler du behöver. 

Nu ska vi beräkna materialåtgången. Ta längden du mätt upp minus grinden för att få den totala längden på staketet. Dela längden med panelbredden på din önskade staket typ. Detta ger dig sedan hur många paneler du behöver. Säkerställ att du har cirka 10% extramaterial ifall du råkar kapa fel. 

Bestäm hur många staketstolpar du behöver. 

För att mäta hur många staketstolpar du behöver, dela din staket längd med avståndet mellan varje stolpe. Vanligtvis vill du placera en stolpe för varje 1,8 meter. 

4. Samla verktyg och material

Med ditt staket mätt och uppritat är det dags att samla in ihop dina verktyg och påbörja bygget. Du kommer behöva:  

  • Spade eller jordborr
  • Hammare
  • Elborr
  • Mätband
  • Staketpaneler
  • Staketstolpar
  • Spikar
  • Skruvar
  • Betong
  • Grus 

5. Gräv hål och sätt stolpar

Nu när vi har alla verktyg är det dags att placera ut staketstolparna. De ska placera ut ungefär var 1.8 meter på tomten. Se till att avståndet mellan varje stolpe är detsamma. 

Använd en jordborr eller en spade för att gräva hålen. Hålen ska vara ⅓ av höjden på staketstolpen. För att gräva ett hål som är ungefär så djupt som 1/3 av höjden på staketstolpen. När du gräver, håll ögonen öppna för ledningar så gräv lite försiktigt initialt.

6. Installera stolparna

Lägg först grus och sedan betong. När betongen härdat helt har du fått en plint och du kan du börja fästa stolparna. Säkerställ att plinten står vågrätt. Det kan du enkelt göra med en regel och ett vattenpass. Det finns också färdiggjutna plintar man kan använda sig av ifall man skulle vilja det. Ska du gjuta egna plintar, eller bestämmer dig om det, så kan du hitta mer information här.

7. Fäst bärreglar på stolparna

Efter att stolparna är på plats behöver vi nu sätta bärreglar som vi sedan ska skruva spjälor på. Du kommer behöva två stycken bärreglar för ett vanligt staket som är upp till cirka 110 cm. För högre staket kan det vara vettigt att sätta 3 stycken bärreglar. Om man verkligen vill vara noggrann så ser man till att snedfasa sina bärreglar på längden för att regnvattnet enkelt ska rinna av.

Du kan fästa bärreglarna med antingen en elborr och träskruvar eller bara en hammare och spikar.

8. Montera spjälor

När stolparna är på plats är det dags att montera spjälorna. Se till att kapa spjälorna samt montera dem med skruva i bärreglarna. I nederkant kan man med fördel såga till en droppnäsa för att regnvattnet enklare ska rinna av. Glöm inte bort att ytbehandla ditt staket då det utsätts för en hel del väder med tanke på att det står utomhus året runt.  När man ska montera spjälorna ska man bestämma sig om man vill använda spik eller skruv. Läs mer om valet mellan skruv och spik i vår guide samt hur det kan påverka ditt staket.

9. Installera grinden

Den sista delen är att installera grinden. Om du inte har installerat grindstolparna är det dags att göra det. Du gör det precis på samma sätt som man installera de vanliga staketstolparna. När stolparna är på plats, ta en borr, en skruvmejsel och de nödvändiga beslagen; för en grundläggande grind behöver du bara skruvar, ditt valda låsmekanism och gångjärn i rätt storlek.

Först, mät två gånger och förborra där du planerar att fästa gångjärnen på din grind-del och grindstolparna. Sedan skruvar du fast gångjärnen på din grind. Därefter fäster du grinden på dina stolpar. Slutligen installerar du ditt låsmekanism enligt tillverkarens anvisningar.

Vi hoppas att du efter att ha läst vår guide känner dig bekväm med att bygga ditt första staket. Och kom ihåg, att bygga ett staket tar en del tid och du kan alltid få hjälp med att bygga ditt nya staket.

Det har aldrig varit enklare att
få ett nytt staket byggt.

Få en kostnadsfri offert

Kvalitet och hållbarhet 

Konkurrenskraftiga priser med material av hög kvalitet.

Transparent prissättning

Inga konstiga tilläggsavgifter. 

Noga utvalda företag

Vi granskar samtliga byggbolag vi jobbar med - ekonomi, ägarstruktur och tidigare arbeten. 

Nyhetsbrev

Få tips och inspiration direkt till din inkorg - inget spam!