Altan
Vad kostar det att bygga altan - den ultimata guiden klar!
Drömmer du om att skapa en vacker och hållbar altan för ditt hem? Att bygga en altan själv kan vara ett givande projekt som förvandlar ditt utomhusutrymme och erbjuder en oas för avkoppling och underhållning
Att bygga en altan själv är något många väljer att göra då det inte bara ger en mer yta att umgås på, en fantastisk uteplats men det ökar oftast också hemmets värde och attraktivitet.
I denna artikel, ger vi dig en omfattande guide till kostnaderna och övervägandena när just du ska bygga en ny altan. Vi utforskar allt från materialkostnader och arbetskostnader till saker som kan höja värdet och hur du kan hålla nere kostnaderna.
Kostnad för att bygga en altan
Byggandet av en altan kan variera stort och baseras på flera faktorer inklusive, design, material och om du väljer att göra det själv eller anlita en hantverkare. Enligt de flesta estimat kan man räkna som husägare att man får spendera i genomsnitt mellan cirka 40 960 SEK och 90 476 SEK, med ett medianvärde på runt 68 635 SEK.
Viktiga faktorer som påverkar priset
Storlek: Större altaner kräver mer material och arbete, vilket självklart kommer påverka kostnaden och resultera i ett högre pris.
Design: En enkel design gör det mycket lättare för hantverkare eller dig själv att förverkliga din altandröm. Väljer du en komplex design, i nivåer eller med speciellt utformning, kommer det påverka tiden det tar och även mängden material som krävs vilket har en direkt påverkan på slutpriset.
Material: Valet av material påverkar både utseendet och kostnaden för din altan. De flesta väljer att bygga med tryckimpregnerat trä men det finns olika träslag och materialval som påverkar den slutliga kostnaden för just din altan.
Göra det själv vs anlita en hantverkare: Det som har den absolut störst påverkan på priset är om du väljer att anlita en hantverkare eller ej. Om du bygger altanen själv har du möjlighet att spara in arbetskostnaden genom att investera din egen tid. I slutändan blir det en fråga om prioriteringar och hur mycket ens egen tid är värd. Att anlita ett proffs gör också att man kan ställa krav på slutresultat på ett sätt som är svårt annars.
Materialkostnader
Materialval spelar en stor roll i hur mycket din altan kommer att kosta. Här är några genomsnittliga priser per kvadratmeter för vanliga material:
- Kompositmaterial: 1 290 SEK - 2 370 SEK
- Tryckimpregnerat trä: 350 SEK - 750 SEK
- Cederträ: 420 SEK - 890 SEK
Ovan är endast vad det synliga materialet kommer att kosta men ta hänsyn till att du kommer behöva skruv för att fästa brädorna, plintar för att altanen ska stå stadigt, duk för att förhindra att växtlighet tar sig upp under altanen och makadam. .
Storlekens inverkan på kostnaden
Altanens storlek har en direkt koppling till både material- och arbetskostnader. Ju större altanen är, desto mer material krävs, vilket leder till en ökad kostnad. Större altaner kan också kräva mer komplexa konstruktioner för att klara av den extra vikten och ytan, vilket i sin tur kan driva upp kostnaden.
Här är några faktorer att tänka på:
- Materialåtgång: Större altaner kräver mer trallvirke, reglar, stolpar, beslag och andra material.
- Konstruktion: Större altaner kan kräva förstärkningar i konstruktionen för att klara av vikten och belastningen.
- Arbetstid: Det tar generellt sett längre tid att bygga en större altan.
- Maskinkostnader: Större altaner kan kräva användning av maskiner, t.ex. grävmaskin eller kran, vilket kan öka kostnaden.
Skillnaden i pris beroende på storlek
Storleken på din altan kommer naturligtvis att ha en stor inverkan på det totala priset. Generellt kan man säga att tumregeln är cirka 1 500 kronor per kvadratmeter men här har också tomten en stor påverkan på slutpriset. Har man exempelvis sank mark måste de schaktas djupare.
Här är några uppskattningar baserade på storlek:
- 15 kvadratmeter: cirka 32 000 SEK.
- 30 kvadratmeter: Cirka 45 000 SEK.
- 50 kvadratmeter: Cirka 78 000 SEK.
- 100 kvadratmeter: cirka 125 000 SEK.
Värt att tänka på är att om altanen är sammanbyggd med huset får man rotavdrag om 30% upp till 75 000 SEK.
Extra tillägg
Funktioner som belysning, tak, räcken, trappor, eluttag och inbyggda sittplatser kan förbättra din altans funktionalitet och estetik, men de kommer också att öka projektets totala kostnad. Det är viktigt att väga nytta mot kostnad när du överväger dessa tillägg och tänka igenom dem innan altanen byggs då vissa ändringar som att dra el i efterhand kan bli väldigt kostsamma.
Arbetskostnader
Att anlita en professionell kan avsevärt öka kostnaden för ditt altanprojekt, ofta utgör arbetskostnaderna minst hälften av den totala kostnaden. Genom att göra det själv kan du spara dessa kostnader, men det kräver tid, rätt verktyg och en viss nivå av kunskap och erfarenhet.
Underhåll och långsiktig kostnad
Underhåll är en viktig faktor att överväga när du väljer material för din altan. Kompositmaterial kräver mindre underhåll än trä, men har en högre initial kostnad. Reguljärt underhåll är nödvändigt för att förlänga livslängden på din altan och skydda din investering. Om du väljer tryckimpregnerat trall behöver du oftast inte göra något de första 3-4 åren.
Så håller du nere kostnaderna
Planera noggrant: En väl genomtänkt design kan hjälpa till att eliminera onödiga kostnader.
Välj material klokt: Jämför priser och överväg långsiktig underhållskostnad och hållbarhet.
Gör det själv: Om du har rätt kunskap och verktyg, kan du spara pengar genom att bygga altanen själv.
Återanvänd och återvinn: Se om du kan använda material från andra projekt eller återvunnet material för att minska kostnader.
Att bygga en altan kräver en betydande investering, både i tid och pengar, men de långsiktiga fördelarna med utökad levnadsyta och att ditt hems värde ökar kan vara väl värda ansträngningen. Genom att noggrant överväga dina behov, välja rätt material, och kanske till och med ta på dig projektet själv, kan du skapa ett vackert och funktionellt utomhusutrymme som du och din familj kan njuta av i många år framöver.
Det har aldrig varit enklare att
få ett nytt staket byggt.
Få en kostnadsfri offertKvalitet och hållbarhet
Konkurrenskraftiga priser med material av hög kvalitet.
Transparent prissättning
Inga konstiga tilläggsavgifter.
Noga utvalda företag
Vi granskar samtliga byggbolag vi jobbar med - ekonomi, ägarstruktur och tidigare arbeten.